De 5 största skrällarna i MMA-historien

Författare: Ralph Nordahl

Publicerad: 2019-08-18 19:36

Det har funnits en rad stora plot twists när det kommer till stora MMA-matcher. Genom åren har vi bjudits på många chockerande resultat. Detta är det som gör sporten så spännande. Vi vet aldrig vad som kommer att hända. Det finns många olika sätt som en fighter kan vinna och lika många som de kan förlora. Fortsätt läsa om ni vill veta vilka de 5 mest chockerande resultaten inom MMA-historien varit.

Anderson Silva Chris Weidman

5. Anderson Silva vs. Chris Weidman

Matchen ägde rum den 6 juli 2013 i Las Vegas, Nevada vid UFC 162. Inför matchen var mästaren Anderson Silva såklart storfavorit mot Chris Weidman efter slagit rekordet för flest uppradade titelförsvar. Silva var även framgångsrik I början av matchen och paralyserade Weidman med bensparkar. Allt ändrades dock i början av andra ronden då Silva knockades. Många har ställt frågetecken för hur länge Weidman kunnat fightas med alla bensparkar och många tror även att Silva vunnit om han inte varit så nonchalant och låtit sig bli slagen med vilje. Med sin smidighet, snabbhet och defensiva rörlighet är det osäkert om Weidman kunnat knocka Silva om han inte tappat fokuset. Förlusten mot Weidman satte dock punkt för Silvas flera år långa dominans i mellanviktsklassen och han blev sig aldrig lik och har från och med UFC 162 haft 1-6 i facit (samt en no-contest på grund av doping).

Weidman besegrade Silva via knockout vid 1:18 i andra ronden och blev på så sätt ny mellanviktsmästare.

TJ Dillashaw vs Renan Barao

4. Renan Barao vs. TJ Dillashaw

Den här matchen ägde rum den 24 maj 2014 vid UFC 173 i Las Vegas, Nevada. T.J. Dillashaw var från början tänkt att möta Takeya Mizugaki vid UFC 173 då bantamviktsmästaren Renan Barao var inbokad att försvara titeln mot Raphael Assuncao vid samma gala. Assuncao tvingades dock dra sig ur matchen på grund av en skada och Dillashaw fick istället möjligheten. Många har ansett att matchen är en av de bästa någonsin. Barao hade endast förlorat sin allra först proffsmatch och hade 34-1-1 NC i facit. I WEC/UFC hade han 9-0 med 4 raka titelförsvar. Han ansågs av manga som nummer 1 eller 2 inom UFC när det kommer till Pound-for-Pound.

Dillashaw lyckades dock höja sig till sin absoluta högsta nivå och överträffade alla förväntningar.Han hade inför matchen 9-2 i facit men stod för en insats som han varken stått för innan en eller efter matchen mot Barao. Dillashaws utförande gjorde honom till en stjärna över en natt. Barao har inte heller han varit densamme sedan förlusten och har haft 2-6 i sina senaste 8 matcher.

Dillashaw lyckades avsluta Barao via TKO vid 2.26 i rond 5. Dillashaw försvarade, förlorade och återtog bältet till se det att han besegrades av Henry Cejudo och blev avstängd för EPO-doping.

Fabricio Werdum vs Fedro Emelianenko

3. Fedor Emelianenko vs. Fabricio Werdum

Den här fighten ägde rum den 26 juni år 2010 i San Jose, Kalifornien vid Strikeforce/M-1 Global. Vi skulle till slut få se Fedor Emelianenko möta den av de främsta i världen efter en lång tid av svagare motstånd. Ryssen hade inlett sin Strikeforce-karriär med en spektakulär knockoutseger över den då obesegrade Brett Rogers (10-0 innan matchen) som han avslutade i första ronden. Ryssen skulle nu möta BJJ-esset Fabricio Werdum som lyckades låsa ryssen i en triangel och avsluta honom. Detta chockade MMA-världen då ryssen tillsynes vara oövervinnerlig. Han var dominant både stående och på marken och var otroligt snabb trots sin omkrets. När han stod på toppen av sin karriär hade han 31-1 (1 NC) och hade revanscherat sin enda förlust. Ryssen blev dock aldrig riktigt densamme efter förlusten mot den framtida UFC-mästaren.

Fabricio Werdum via submission vid 1.09 i första ronden. Från och med matchen har ryssen 7-4 i facit.

Georges St-Pierre vs Matt Serra I

2. Georges St-Pierre vs. Matt Serra I

Matchen ägde rum den 7 april år 2007 i Houston, Texas vid UFC 69 och var den absolut största skrällen i MMA-historien till slutet av 2015. Ingen förväntade sig att Matt Serra skulle besegra den dominante kanadensaren Georges St-Pierre som sågs som welterviktens framtid. Han hade inför matchen 13-1i facit där han revanscherat sin enda förlust mot mästaren Matt Hughes i matchen innan som han besegrat via TKO.

Den nykrönte mästaren St-Pierre försvarade titeln för första gången mot TUF 4-vinnaren Matt Serra som hade 9-4 i facit efter att med nöd och näppe besegrat Chris Lytle i matchen innan via delat domslut. GSP berättade att detta var den enda matchen som han sovit bra inför en match och UFC:s VD Dana White berättade efter matchen att inte ens Serras mamma trott att han skulle vinna matchen. St-Pierre är den enda fightern på listan som fortsatt dominera efter förlusten och vann alla sina kommande 13 matcher innan han abdikerade sin welterviktstitel. Han gjorde sedan comeback och blev där mellanviktsmästare. St-Pierre meddelade år 2019 att han lägger handskarna på hyllan med 26-2 i facit där han revanscherade båda sina förluster.

Serra vann deras första match via TKO vid 3.25 i rond 1. Han förlorade titeln omedelbart till GSP i matchen efter.

Ronda Rousey vs Holly Holm

1. Ronda Rousey vs. Holly Holm

Denna match ägde rum den 14 november i Docklands, Australien vid UFC 193. Denna skräll toppar listan för att Ronda Rousey var den enda fightern på denna lista som var helt obesegrad med 12-0 i facit efter att fullständigt dominerat sin viktklass och försvarat sin Strikeforce/ UFC-bantamviktstitel 7 gånger. Rousey var MMA:s första megastjärna och hade via hypen fått vara med i Hollywood-filmer. Rousey hade avslutat alla sina motståndare i första ronden utom en (rematchen mot Miesha Tate som hon innan avslutat i första ronden). Endast 2 av de 12 hade pågått i mer än 1 minut. Rousey hade vunnit 9 matcher via submission och tre via KO/TKO.

Kvinnan som var anledningen till att UFC signat kvinnor skulle nu möta Holly Holm som endast hade 2-0 i UFC-facit via domslut och med nöd och näppe vunnit en av dessa. Holm lyckades dock pricka Rousey gång på gång med sina kontringar. I rond två blev Rousey så yr att hon snubblade och träffades till slut av en huvudspark som slog henne till marken. Rousey återvände för en sista match där hon mötte den kanske främsta kvinnliga MMA-fightern någonsin, Amanda Nunes. Rousey blev då knockad i första ronden.

Holm besegrade Rousey via KO vid 0.59 i andra ronden och blev ny bantamviktsmästarinna.

FLER NYHETER

UFC 269 Free Fight: Se Amanda Nunes vs. Cris Cyborg

Nu finns UFC-titelmatchen i kvinnornas fjäderviktsdivision mellan Amanda Nunes och Cris Cyborg tillgänglig på organisationens...

LÄS MER

Dustin Poirier planerar flytt till weltervikt vid seger under UFC 269

UFC-fightern Dustin Poirier säger sig vilja ta ett steg upp i viktklasser om han besegrar...

LÄS MER

UFC Vegas 44: Matt Brown missar mötet med Bryan Barberena

UFC-veteranen Matt Brown kommer inte gå sin planerade welterviktskamp med Bryan Barberena under UFC Vegas...

LÄS MER

Chael Sonnen: Sean Brady är det perfekta motståndet till Khamzat Chimaev

MMA-veteranen och nu expertkommentatorn Chael Sonnen har pekat ut Sean Brady som en utmärkt motståndare...

LÄS MER
Fler nyheter

RELATERADE ARTIKLAR

Geroges St. Pierre om Nick Diaz: Han led av ringrost

MMA-legendaren Georges St. Pierre anser att den största orsaken till Nick Diaz senaste förlust berodde...

LÄS MER

Triller erbjuder 1 miljon dollar till välgörenhet för att UFC skall låta Georges St. Pierre boxas

Boxningspromotorn Triller har gått ut med att de kommer betala en miljon dollar till välgörenhet...

LÄS MER

UFC Fight Island 4: Matchkort och Sändningstider

Denna afton går ännu UFC-gala av stapeln på Fight/Yas Island, Förenade Arabemiraten.  Huvudmatchen kommer att...

LÄS MER

Georges St Pierre osäker på en match mot Khabib Nurmagomedov

En match mellan den forne UFC-mästaren Georges St-Pierre och den nuvarande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov verkar...

LÄS MER