Georges St Pierre

All info om Georges St Pierre

Här hittar du allt om den kanadensisk fightern Georges ”GSP” St-Pierre. Nyheter, video highlights, odds & mycket annat

Georges ”GSP” St-Pierre

Georges ”GSP” St-Pierre, 37, är en kanadensisk MMA-utövare som varit mästare i två olika viktklasser i UFC. Han har varit organisationens welterviktmästare två gånger och dess mästare i mellanvikt en gång. Sherdog har i flera år rankat honom som nummer ett och Fight Matrix listar honom som den bästa welterviktaren genom tiderna, och dessutom som den mest fulländade MMA-utövaren någonsin, alla kategorier.

Början

När GSP var sju år började han lära sig kyokushin-karate för att kunna försvara sig mot en mobbare. Senare började han även träna brottning, brasiliansk jiu-jitsu och boxning. När St-Pierre som tjugoettåring blev proffs hade han redan svart bälte i karate. När han sedan övergick till UFC var han fortfarande obesegrad, med ett record på fem vinster.

Dana-White-Georges-St-Pierre-GSP

UFC

St-Pierre gjorde sin UFC-debut 2004 på UFC 46, där han mötte Karo Parisyan. St-Pierre vann via enhälligt domslut (29–28, 30–27 och 30–27). I sin nästa match mötte han Jay Hieron, som han besegrade via teknisk knockout redan i första ronden.

Georges St-Pierre vs Matt Serra I

Titelmatcherna

2006 mötte St-Pierre Matt Hughes på UFC 65. Matchen, som gällde titeln i weltervikt, var nära att stoppas i slutet av första ronden, efter att St-Pierre träffat Hughes med en superman punch och en vänsterkrok, men Hughes lyckades överleva första ronden. I den andra ronden fick St-Pierre in en spark i Hughes huvud och sedan överöste han honom med armbågar och slag. St-Pierre vann via teknisk knockout. GSP förlorade titeln ett år senare, på UFC 69, i en match mot Matt Serra. GSP som var en stor favorit i matchen förlorade via TKO i den första ronden. Förlusten räknas som en av de största ”upsetsen” i UFC:s historia

GSP fick dock revansch på På UFC 83, 2008 när han mötte Matt Serra igen. I den andra ronden träffade St-Pierre sin motståndare med flera sparkar. St-Pierre vann via teknisk knockout. Denna gång lyckades GSP att försvara sitt bälte hela nio gånger under en 5-års period, vilket fortfarande är rekord i welterviktsklassen. GSP dominerade alla sin motståndare, bl.a. Thiago Alves, Carlos Condit och Nick DIaz, mycket tack vare sin otroliga brottning. I november 2015 gick GSP sin sista match i welterviktklassen när han mötte Johny Hendricks på UFC 167. GSP vann matchen via domslut, men det var ett väldigt kontroversiellt domslut. Enligt de flesta bedömare hade Hendricks gjort tillräckligt för att vinna.

Efter det valde St-Pierre att lämna sin welterviktstitel vakant och ta ledigt från MMA på obestämd tid. Anledning till detta var stress och personliga anledningar som GSP inte pratat om.

Comebacken

Vid återkomsten till UFC, i november 2017, möttes St-Pierre och mästaren i mellanvikt, Michael Bisping. St-Pierre besegrade Bisping genom submission och blev därmed UFCs nya mästare i mellanvikt. Men efter 34 dagar valde St-Pierre att ge upp mellanviktstiteln. Han led av ulcerös kolit, och ville inte behöva försvara titeln.

GSPs nuvarande record är på 26-2, varav 21 av vinsterna har varit i UFC. Han har vunnit ”Fight of the night”-bonusen fem gånger. Han är på åttonde plats i UFCs officiella rankning. I december 2018 berättade GSP att han nu är helt återställd från koliten. Han jagade då en match mot Khabib Nurmagomedov. UFC ville dock inte ge honom denna trots att ryssen också ville gå matchen. St-Pierre meddelade därför i början av 2019 att han lägger handskarna på hyllan. Om han trots allt skulle få matchen mot Nurmagomedov är han dock villig att gå en sista match.

Georges St Pierre

Geroges St. Pierre om Nick Diaz: Han led av ringrost

MMA-legendaren Georges St. Pierre anser att den största orsaken till Nick Diaz senaste förlust berodde på ringrost....

Läs mer

Triller erbjuder 1 miljon dollar till välgörenhet för att UFC skall låta Georges St. Pierre boxas

Boxningspromotorn Triller har gått ut med att de kommer betala en miljon dollar till välgörenhet om UFC tillåter Ge...

Läs mer

Georges St Pierre osäker på en match mot Khabib Nurmagomedov

En match mellan den forne UFC-mästaren Georges St-Pierre och den nuvarande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov ve...

Läs mer

Chael Sonnen: Vi kommer få se Georges St-Pierre tävla under 2021

I november 2017 återvände MMA-legendaren Georges St-Pierre till buren efter fyra års frånvaro. Under UFC 217 besegr...

Läs mer

Oddsen är här: Khabib Nurmagomedov öppnar upp som favorit mot GSP

I en intervju med ESPN meddelade nyligen den pensionerade 'fightern' Georges St-Pierre att han kan kan återvända ti...

Läs mer

Managern: Khabib Nurmagomedov möter Georges St-Pierre härnäst

Khabib Nurmagomedov är i ropet efter sin imponerande seger mot den tidigare interimmästaren Dustin Poirier, i samba...

Läs mer

De 5 största skrällarna i MMA-historien

Det har funnits en rad stora plot twists när det kommer till stora MMA-matcher. Genom åren har vi bjudits på många ...

Läs mer

De 11 bäst betalda UFC-fighters någonsin

UFC-lönerna växer år för år och det har aldrig varit bättre att gå matcher i oktagonen än just nu. Om du även blir ...

Läs mer

Lista på UFC-mästare med flest titelförsvar genom alla tider

Det har kommit och gått massvis av UFC-mästare. Vissa blir legendarer, andra glöms bort ganska fort. För att bli ih...

Läs mer

Vilken fighter är UFC:s bäste genom tiderna? Här har ni 5 alternativ

En flitig diskussion i MMA-världen är den om vem som är den bäste fightern någonsin. Det är en komplicerad diskussi...

Läs mer

Vilka 5 UFC-stjärnor har störst förmögenhet? Vi har svaret!

MMA har ett rykte om sig av att inte vara så värst belönande för fighters. Lönerna är relativt sätt låga i jämförel...

Läs mer

Vilka 10 UFC-stjärnor har dragit in mest pengar? Se vår lista

MMA-stjärnor brukar ofta benämnas som ”price fighters” och precis som det låter så är det för pengar som stjärnorna...

Läs mer

FAQ NYHETER

Vad är MMA?

MMA är förkortning på Mixed Martial Arts, och är en sammansättning av olika kampsportsgrener. Matcherna utspelar sig i antingen en bur eller en ring beroende på vilken organisation som håller i tävlingen. En variant av sporten fanns redan under den antika Grekland, men gick då under namnet Pankration. Den moderna versionen har sin start i samband med den första UFC-galan som ägde rum 1993.

Vad är UFC?

UFC, eller Ultimate Fighting Championship, är världens största MMA-organisation som funnits sedan 1993. Den skapades av bland annat Gracie-familjen, som i sin tur grundade sporten Brasiliansk Jiu Jitsu, för att se vilken kampsportsgren som är effektivast i en fajt.

2001 köptes bolaget av bröderna Lorenzo och Frank Fertitta som tillsammans med Dana White. Under de första åren drogs bolaget med stora skulder, men efter framgångarna med dokusåpan The Ultimate Fighter, lyckades man skapa en enorm vinstmaskin. 2016 sålde man bolaget för 4 miljarder dollar (ca: 40 miljarder kr).

Vart får ni era nyheter ifrån?

Majoriteten av våra nyheter kommer ifrån amerikanska källor, antingen från Twitter-konton kopplade till kända MMA-journalister såsom Ariel Helwani eller från stora nyhetssidor. Vi har dock många nyheter som vi får in exklusivt via våra egna källor.

Alla våra speltips och bettinganalyser är dock skrivna och framtagna av våra egna skribenter.

Kostar det något att läsa era nyheter?

Alla våra nyheter är gratis och öppna för alla. Detta gäller både våra exklusiva nyheter och de nyheter som vi får in via andra kanaler. Även våra bettinganalyser och speltips är helt kostnadsfria för alla läsare. Du behöver inget konto för att följa oss, däremot måste du ha ett konto på Disqus för att kunna kommentera.

Täcker ni enbart nyheter som är kopplade till MMA?

Större delen av våra nyheter är kopplade till MMA, men vi skriver även större nyheter från övriga kampsporter såsom boxning, grappling och thaiboxning. Vi täcker alla större kampsportsgalor där svenska utövare finns med, samt större stjärnor inom respektive gren.

Hur kan man göra så att man ej missar de senaste nyheterna?

Vi på MMABetz täcker de största nyheterna som kommer ut dagligen, så det bästa sättet att ha koll på de senaste nyheterna är att gå in på MMABetz.se varje dag så att ni inte missar något.

Vi finns även på sociala medier där vi delar med oss av ännu fler nyheter, så se till att följa vår Facebooksida, https://www.facebook.com/mmabetz/ eller vår Facebook grupp som är den största MMA-gruppen för svenska MMA-fans på Facebook, https://www.facebook.com/groups/mmasverige/