Jorge Masvidal

Jorge Masvidal

Jorge Masvidal

Jorge Masvidal ”Gamebred”, 34, är en MMA-fighter som föddes och växte upp i Miami, Florida. Sedan han inledde sin professionella karriär inom kampsport 2003 har han tävlat i både weltervikt och lättvikt. Och han har varit verksam i många olika organisationer, som Bellator, Strikeforce, Shark Fights och World Victory Road, men numera tävlar han i UFC. Masvidal har knockat en motståndare på bara fem sekunder, vilket är rekord inom UFC. Han har vunnit fyra performance of the night-bonusar och två fight of the night-bonusar. Och 2019 fick han BMF (”Bad motherfucker”)-bältet. Masvidal har även tävlat professionellt i boxning och kickboxning. Han är på nummer tre i UFCs welterviktsrankning och har ett record på 35-15.

Början på karriären

Innan Masvidal började tävla som proffs deltog han i gatustrider. Bland annat besegrade han Ray, en av Kimbo Slices lärjungar. Och i high school brottades Masvidal men hans dåliga studieresultat gjorde att han inte fick fortsätta. Masvidals professionella kampsportskarriär började redan 2003 med en kickboxningsmatch på Fast and Fearless. Den matchen vann Masvidal via enhälligt domslut. Därefter fortsatte han tävla i AFC, där han tog hem den vakanta titeln i weltervikt. Han gick sedan vidare till promotionen BodogFIGHT, där han samlade ihop ytterligare tre vinster. När han började i Strikeforce var det med ett record på 11-2.

Jorge masvidal strikeforce

Strikeforce 

”Gamebred” gick sin första match i Strikeforce 2007. Han mötte då Matt Lee och vann via teknisk knockout redan i den första ronden. I sin andra match i Strikeforce ställdes Masvidal mot Ryan Healy. Masvidal vann den matchen också, den gången via enhälligt domslut.

Därefter övergick Masvidal till att tävla i promotionen World Victory Presents. Där ställdes han mot motståndarna Rodrigo Damm, Ryan Schultz och Tae Hyun Bang och vann alla sina matcher utom en. Matchen med Rodrigo Damm slutade i förlust för Masvidal, via teknisk knockout. Senare skulle han även komma att möta Satoru Kitaoka och den matchen vann Masvidal också.

Jorge masvidal bellator

Bellator

Nästa steg blev organisationen Bellator vars lättviktsturnering Masvidal började tävla i 2009. Hans första drabbning blev mot Nick Agallar. Det tog bara en minut och nitton sekunder för Masvidal att avsluta Agallar genom teknisk knockout. Den andra matchen blev mot Toby Imada. Imadal var vassare på att slåss nere på mattan och Masvidal förlorade via teknisk submission. Eric Reynolds blev Masvidals sista motståndare inom organisationen. Den matchen vann Masvidal via submission tack vare en rear-naked-choke.

jorge-masvidal UFC

UFC

När Masvidal gjorde sin UFC-debut i april 2013 så hade han redan ett professionellt record på 23-7. I sin första match inom UFC ställdes Masvidal mot Tim Means. Under matchen var Masvidal den som satte tempot. Framför allt utklassade han Means när de stod upp, men fick även tillfälle att vissa upp sina brottningskunskaper. Masvidal lyckades med en nedtagning och får ner Means på rygg. Means får där svårt att gå till motangrepp på ett effektivt sätt. Han får in några armbågar som gör skada, men de räcker inte för att vända matchen. Masvidal vann matchen via enhälligt domslut.

Jorge Masvidal Donald Cerrone

Mötet med Donald Cerrone

På UFC on Fox 23 i januari 2017, gick Masvidal en match mot Donald Cerrone. Redan i första ronden lyckas Masvidal knocka sin motståndare, men Cerrone reser sig igen. I den andra ronden knockade Masvidal honom igen och den gången kunde han inte fortsätta. Masvidal vinner via teknisk knockout.

Rekord snabba knocken

En annan av höjdpunkterna i Masvidals MMA-karriär är hans match mot Ben Askren på UFC 239. Masvidal fick in en drömträff med sitt flygande knä och golvade Askren. Masvidal slog därmed rekordet för snabbaste knockout i hela UFCs historia. För vinsten fick Masvidal en performance of the night-bonus.

UFC:s BMF

Masvidals senaste match skedde på UFC 244, i november 2019. Då gick Masvidal en match mot Nate Diaz om BMF (’Baddest Motherfucker’)-bältet. Masvidal började starkt och dominerade både den första och den andra ronden. Mellan den tredje och fjärde ronden stoppades matchen av en läkare på grund av ett skärsår Diaz fått över ena ögat. Det ledde till att Masvidal vann via teknisk knockout.

Boxning

MMA är inte den enda strängen Masvidal har på sin lyra. Han har därtill vunnit en professionell match i kickboxning och en i boxning. I boxningsmatchen, som ägde rum 2005, mötte han Joseph Benjamin. Masvidal vann via domslut. Nu vill Masvidal möta boxningsmästaren Canelo Alvarez.

Titelmatcherna

Masvidal fick till slut sin chans att gå titelmatchen mot Kamaru Usman i juli 2020 där han hoppade in på kort varsel. Där blev han dock klart besegrad av mästaren via enhälligt domslut.

Masvidal bidade sedan sin tid innan han fick chansen att gå rematch mot Usman i april 2021. Väl där blev han dock dominerad och knockad i andra ronden.

Jorge Masvidal

FAQ NYHETER

Vad är MMA?

MMA är förkortning på Mixed Martial Arts, och är en sammansättning av olika kampsportsgrener. Matcherna utspelar sig i antingen en bur eller en ring beroende på vilken organisation som håller i tävlingen. En variant av sporten fanns redan under den antika Grekland, men gick då under namnet Pankration. Den moderna versionen har sin start i samband med den första UFC-galan som ägde rum 1993.

Vad är UFC?

UFC, eller Ultimate Fighting Championship, är världens största MMA-organisation som funnits sedan 1993. Den skapades av bland annat Gracie-familjen, som i sin tur grundade sporten Brasiliansk Jiu Jitsu, för att se vilken kampsportsgren som är effektivast i en fajt.

2001 köptes bolaget av bröderna Lorenzo och Frank Fertitta som tillsammans med Dana White. Under de första åren drogs bolaget med stora skulder, men efter framgångarna med dokusåpan The Ultimate Fighter, lyckades man skapa en enorm vinstmaskin. 2016 sålde man bolaget för 4 miljarder dollar (ca: 40 miljarder kr).

Vart får ni era nyheter ifrån?

Majoriteten av våra nyheter kommer ifrån amerikanska källor, antingen från Twitter-konton kopplade till kända MMA-journalister såsom Ariel Helwani eller från stora nyhetssidor. Vi har dock många nyheter som vi får in exklusivt via våra egna källor.

Alla våra speltips och bettinganalyser är dock skrivna och framtagna av våra egna skribenter.

Kostar det något att läsa era nyheter?

Alla våra nyheter är gratis och öppna för alla. Detta gäller både våra exklusiva nyheter och de nyheter som vi får in via andra kanaler. Även våra bettinganalyser och speltips är helt kostnadsfria för alla läsare. Du behöver inget konto för att följa oss, däremot måste du ha ett konto på Disqus för att kunna kommentera.

Täcker ni enbart nyheter som är kopplade till MMA?

Större delen av våra nyheter är kopplade till MMA, men vi skriver även större nyheter från övriga kampsporter såsom boxning, grappling och thaiboxning. Vi täcker alla större kampsportsgalor där svenska utövare finns med, samt större stjärnor inom respektive gren.

Hur kan man göra så att man ej missar de senaste nyheterna?

Vi på MMABetz täcker de största nyheterna som kommer ut dagligen, så det bästa sättet att ha koll på de senaste nyheterna är att gå in på MMABetz.se varje dag så att ni inte missar något.

Vi finns även på sociala medier där vi delar med oss av ännu fler nyheter, så se till att följa vår Facebooksida, https://www.facebook.com/mmabetz/ eller vår Facebook grupp som är den största MMA-gruppen för svenska MMA-fans på Facebook, https://www.facebook.com/groups/mmasverige/