Se Bruce Lee fightas på riktigt

Författare: Jaser Davari

Publicerad: 2018-02-21 00:00

Bruce Lee kan tillskrivas många epitet. Han gav liv till rörelsen och livsfilosofin Jeet Kune Do, som kan beskrivas som en sammanställning av visdomsord från stora tänkare och atleter från världens många hörn.

När hans namn kommer på tal däremot, för det sannolikt de flestas tankar till hans gärningar inom film som hårdkokt action-skådespelare. I filmen ”Way of the Dragon” från 1972, spelar Bruce Lee en man vid namn ”Tang Lung”. Utan att gå in på filmens väldigt Hong-kong-action-mässiga handling, består filmens sista scen av en blodig fight mellan Bruce Lees karaktär och Chuck ”Walker Texas Ranger” Norris. Fighten utspelas i amfiteatern Colosseum i Rom, en arena som användes för gladiatorspel, strider mellan vilda djur och teater för att släcka romarnas törst på underhållning. En odödlig scen som genererat miljontals visningar på youtube:

Att ifrågasätta filmstjärnor med osvikliga förmågor inom fighting på vita duken är nog en typ av sund skepsis. Det som dock utmärker Bruce Lee är ryktesvägarna från flera oberoende källor som bestämt underlägger hans riktiga förmågor som fighter. Det som också var unikt i Bruce Lees inställning, är att formaliteter som vissa kampsportsdiscipliner håller fast vid, skulle visa sig effektlösa i ett gatuslagsmål, enligt honom. I ett klipp (se nedan) möter Bruce Lee en av sina lärljungar i en uppvisningsfight. Bruce Lee uppvisar en otrolig balans, makalöst kvicka reflexer och strategisk förståelse i sitt sätt att fightas. Bruce Lee benämns som den bästa fightern som någonsin funnits enligt många, och sägs vara anledningen till MMA:s födelse tack vare sin inställning att använda sig av alla typer av discipliner för att undvika begränsas i sin effektivitet som fighter. Detta var en av grundpelarna inom Jeet Kune Do och Bruce Lees syn på livet.