UFC 229: Därför besegrar Khabib Nurmagomedov irländaren Conor McGregor

Författare: MMABetz

Publicerad: 2018-09-30 00:00

Den 6 oktober, på UFC 229, ställs den regerande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov inför sin hittills tuffaste utmaning när han tar sig an Conor McGregor. Den nummer 1-rankade irländaren var mästare i viktklassen men fråntogs bältet pga inaktivitet. När Khabib vann bältet var det genom att besegra amerikanen Al Iaquinta, som klev in på ett dygns varsel. Det är alltså inte oförståeligt att en del mma-fans gärna vill se Khabib mot topprankat motstånd innan de ser honom som legitim mästare. Just det får han chans att göra i matchen mot Conor McGregor.

Matchningen

Conor McGregor är en livsfarlig striker med såväl precision som KO-kraft. Hans teknik i det stående är tveklöst på en högre nivå än Khabibs striking. Som tur är, för Khabib, är detta inte någon strikingmatch. Detta är mma och då måste man inte nödvändigtvis vara en världsklasstriker för att kunna besegra en världsklasstriker. I synnerhet inte när man har UFCs bästa kombination av brottning och grappling.

UFC:s bästa toppgame

Som f.d. Sambomästare är inte Khabib helt oäven i det stående. Han har en skaplig jabb och följer ofta upp med en höger cross direkt efteråt. Därutöver växlar han då och då in hårda shovel-hooks och sparkar. Hans teknik är inte optimal i hans stående game men den är tillräcklig för att tjäna sitt syfte. All Khabibs striking syftar till att stänga avståndet och få tag på sin motståndare. Därför jobbar han konstant med stenhård press. Han är orädd och har tillräckligt bra haka för att kunna ta några slag när han kliver in på närdistans i jakten på nedtagningar – för nedtagningar är till stor del vad det handlar om. Khabib har en bred arsenal när det kommer till just nedtagningar. Trips, svep och ett koppel av single- och double legs-varianter som han sätter samman till svårförsvarade kombinationer. Det slutar i praktiken alltid med att motståndaren hamnar på rygg under den björnstarke ryssen. Väl där är man fast. Med UFCs starkaste och mest kvävande toppgame är Khabib nästintill garanterad att vinna ronden om han hamnar i topposition – om han inte lyckas avsluta motståndaren vill säga.

Mycket talar för att Khabib tar ned Conor

Kombinationen av högkvalitativ brottning, mycket stark grappling och brutal ground-and-pound gör honom till en verklig mardröm på marken. Han tröttar effektivt ut sin motståndare och bryter sakta ned denne med sin press och totala kontroll. En muskulös och explosiv fighter som Conor McGregor måste till varje pris undvika att hamna under Khabib på marken. Irländarens uthållighet klarar troligen inte mer än några minuter av Khabibs toppgame. Åtminstone om han vill ha kvar en realistisk chans att vinna matchen. För det måste han ha kvar både ork och ett mått av explosivitet. Med tanke på ryssens facit så finns det mycket som talar för att han kommer att kunna ta ned McGregor på marken – sannolikt upprepade gånger. Även om han inte lyckas hitta ett tidigt avslut så kommer hans fightingstil, sannolikt i kombination med McGregors kroppskonstitution, att ge honom ett klart övertag. Det enda Khabib måste göra är att undvika att bli rent träffad på vägen in när han stänger distansen. Mycket talar för att han kommer klara det.

Fler saker som talar för Khabib

Det finns fler faktorer som talar till ryssens fördel. McGregor är en exceptionell idrottsman och fighter. Han har emellertid inte gått match på närmare två års tid. Att då göra comeback mot divisionens bäste är en mycket tuff utmaning. Sannolikt alltför tuff. Vidare så har McGregor under merparten av sin karriär varit “the underdog” – han har varit den karismatiske f.d. hantverkaren (läses; knegaren) som slagit ur underläge och ständigt överraskat med spektakulära insatser. Han har alltid haft något att bevisa. Nu är det superstjärnan, entreprenören och mångmiljonären McGregor som ställs mot en stenhård dagestanier. Frågan är om McGregor år 2018 har den rätta motivationen för denna fight – närmare bestämt hur han reagerar efter tex 2-3 ronder på rygg under Khabib. Kommer han att kämpa till sista blodsdroppen, eller kommer han då att leta efter en utväg?

Khabib kommer förbli mästare

En giftig striker som McGregor kommer alltid att ha en chans, varje gång han äntrar oktagonen. Men denna gång har oddssättarna rätt när de placerar favoritskapet på Khabib Nurmagomedov. Ryssen har inte bara varit aktiv de gångna två åren. Han har utvecklats som fighter och dessutom fullständigt kört över allt motstånd. Ingen kan med säkerhet säga hur detta kommer att gå, men det finns mycket goda skäl att lägga sina pengar på att Khabib fortfarande är lättviktsmästare efter den 6 oktober.

Missa inte årets bästa kampanj där man får en exklusiv t-shirt samt 100X i odds på Conor samt 60X i odds på Khabib. Den kampanjen får ni inte missa! Ta del av erbjudandet här

Se fler av våra MMA speltips